Primal patterns – vårt naturliga rörelsemönster

När det gäller träning så bör all träning vara funktionell. Med det menar jag att den träning du bedriver i gymmet, eller var du nu tränar, ska underlätta för dig i vardagen. Träningen ska göra att de rörelser du gör i vardagen ska bli lättare och säkrare att utföra därför att du blivit starkare i de muskler och bättre i de rörelser som krävs för detta.

Funktionell kan också beskrivas som ändamålsenlig. Övningar som är specifika för ändamålet. Vill du få en bättre golfsving så tränar du övningar som gör att du får en bättre sving.

golf-787826_1920.jpg

Att träna funktionellt är enligt mig att träna enligt kroppens ”primal patterns” (se nedan) med övningar som är ändamålsenliga – övningar som syftar till att förbättra ändamålet – samt undvika skador genom att täppa till s.k. ”luckor”, svagheter, obalans m.m.

160309_Simson_PT120091-2

Vanligtvis delar man in kroppens naturliga rörelsemönster  i 7 så kallade primal panterns.

  • Squat – knäböj
  • Lunge – utfall
  • Push – press
  • Pull  – drag
  • Bend – höftflexion böj höft
  • Twist – rotation
  • Gait – gång, klättring, pendling etc. En sammanslagning av ovanstående rörelser.

Alla rörelser vi utför med vår kropp innefattar en eller flera av ovanstående rörelser. Är det inte då ganska smart att bli bättre, smidigare och starkare på just dessa rörelser?

Funktionell träning handlar som sagt om att träna för rätt ändamål. Våra olika jobb eller hobbys kan ställa olika krav på oss. Därför bör också vår träning vara individanpassad. Sen är det flera övingar som de flesta av oss ändå har nytta av att utföra. Så som marklyft, knäböj, chins, m.fl.

training-828764_1920

Oavsett vilken sport du utför, eller oavsett hur din vardag ser ut så bör du få in alla primal patterns i din träning under veckan. Och då menar jag att du ska belasta & progressera övningarna så du blir bättre och bättre på dem & i dess olika utföranden.

 

Får du in alla primal patterns i din träning? Om inte kanske det är läge att kolla över din träning så att du blir en så bra du som du kan.

Lycka till!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: