Massage

Nu är jag diplomerad massör via Friskvårdsgruppen.

IMG_5738

Sedan dess har jag varit igång och masserat ett flertal klienter. Det är verkligen kul att få hjälpa människor att slappna av, få bort huvudvärk, muskelsmärta m.m.

Massage har många positiva effekter.

Massage:

  • stärker immunförsvar
  • ökar blodcirkulation
  • reducerar spänningar och muskelvärk
  • reducerar smärta
  • ökar avslappning och välbefinnande
  • reducerar och motverkar stress
  • reducerar träningsverk
  • påverkar nervsystemet positivt
  • ökar kroppens allmänna välbefinnande

Massage som behandlingsform?

Jag tillhör inte den kategorin som menar att massage alltid är svaret på stela muskler, eller huvudvärk etc. Massage kan hjälpa och dämpa/lindra symptom. Men det viktigaste är att se vad som är roten till besvären. Kanske är det en dålig hållning, dålig vardagsergonomi, obalans (styrka, rörlighet) i muskler etc.

Jag ser massage som ett komplement till träning och – om det behövs – behandling av en sjukgymnast/naprapat. Kanske är det en diskbuktning. Då behövs experthjälp med specifika övningar som kan få bukt ( bukt, haha) på problemet.

Massagen kan i dessa sammanhang vara ett bra komplement för att få muskler att slappna av, minska smärta & göra processen mer behaglig. Så massage kan absolut ha sin plats i behandlande syfte. Ibland kan det ju bara vara spända muskler på grund av stress som leder till huvudvärk. Då räcker det många gånger med massage.

En av de viktigaste effekter jag skulle säga massage har på oss i vårt stressade samhälle är den avslappnande effekten. Många gånger leder denna effekt till att flera symptom minskar eller försvinner helt. (spända muskler, huvudvärk, lokal smärta m.m.)

Nu kanske du tycker att jag är lite väl partisk när jag skriver om massage eftersom jag själv är massör. Självklart tycker jag massage är bra & något alla gynnas av, annars hade jag inte utbildat mig till massör. Men jag vill ändå poängtera det jag skrev ovan om massage som behandlande syfte. Ofta räcker inte massage som behandling, utan en duktig sjukgymnast/naprapat är på sin plats.

MASSAGE

Sammanfattning

Massage har flera positiva effekter. Om det ska användas i behandlande syfte är det ofta som ett komplement till träning eller behandling av sjukgymnast/naprapat. Ibland räcker massage som behandling.

Om du aldrig har tagit en massage tycker jag du ska unna dig det!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: